A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Nem lesz átverés a magyar termék?

2012.01.23. 11:56 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: gvh nfh fogyasztóvédelem magyar termék megtévesztés portfolioblogger

Akiben felmerülne, hogy mi volt eddig átverés a magyar termékekben, az vegyen be egy nyugtatót, s olvassa el korábbi (már reménykedő) posztunkat. Ha a nyugtatóval túloztunk is, tény: akit érdekel és nyitott szemmel járt az tudhatta, hogy nem feltétlenül magyar, ami annak látszik, vagy amit annak hirdetnek. Úgy látszik ugyanakkor, van koncepció a változtatásra - ami mindenképpen pozitívum.

A Heti Válasz oldalán található cikk a már legalább 5 éve élő Magyar Termék védjegy kibővítéséről szól. A probléma ugyanis az, hogy nem volt pontosan meghatározva, mi is a magyar termék, illetve számos olyan termék volt, amely nem (vagy csak részben) hazai alapanyagokból készült, de itt készítették el fogyasztásra, vagy itt szerelték össze.

Az új koncepció 3 különféle, termékekre megszerezhető védjegyről szól. Ezek:

  • Magyar Termék
  • Hazai Termék
  • Hazai Feldolgozású Termék

Az új látványtervek a Heti Válasz cikkében láthatóak, a védjegyeket birtokoló Magyar Termék Nonprofit Kft. oldalán sajnos nem tudtam nagyobb méretben letölteni.

Mitől lesz jobb?

Úgy gondolom, hogy ez átláthatóbbá teszi a rendszert. A fogyasztók tájékoztatása érdekében van, s nem adott termékek kirekesztése a cél, így talán EU érdekeket, alapelveket, értékeket sem sért. Hiszen minden fogyasztónak joga van megtudni, hogy a megvásárolt hagymát az Alföldről, vagy Pekingből szállították, már csak a környezeti terhelés miatt is. Joga van megtudni, hogy a megvásárolt hagyma árával a saját országának a földművelőit, vagy esetleg egy gyermekeket dolgoztató üzem tulajdonosait támogatja. Fontos érték a hazai termék, főleg, amikor arról hallani számos tudóst, hogy az elkövetkező évtizedekben az élelmiszernek nagy értéke lesz, vagyis fontos aktív mezőgazdasági háttérrel rendelkezni.

A koncepció egyik, számomra gyenge pontja az, hogy ki lesz, aki a "Hazai Termék" illetve a "Hazai Feldolgozású Termék" védjegyeket megrendeli, azaz elvégzi a tanúsítási folyamatot, hiszen ezzel sok vásárló szemében mintegy másodrendűvé fokozza le magát. Nem értek persze egyet ezzel a gondolkodással, mert számomra érték, ha bármekkora mértékben hazai munkaerőt igényel egy élelmiszer hazai piacra jutása, de lássuk be, azon a logikai egyenesen, amelyen a Magyar Termék védjegy vásárlói gondolkodnak, igenis van jó, jobb és legjobb. Ezt a logikát a cégek is ismerik, s félek, hogy tömegesen nem fognak, legfeljebb a "Magyar Termék" tanúsító védjegy megszerzéséért  pályázni.

Nem lehetetlen persze, hogy a mai realitásban az is érték, ha legalább a termék, szolgáltatás egy adott részét biztosan itthon állították elő, szervezték meg, reménykedjünk ebben.

Miért nem lesz ez átverés?

A magyar ember már csak olyan, aki egyből arra gondol, hogy "megveszik ezt a védjegyet, egyszer beadnak valamit, aztán utána teljesen mást árulnak". Lehet, bár bízzunk a Kht. kitartásában, lelkiismeretes ellenőrzésében. Van azonban még valami, amiben bízhatunk. Amennyiben ugyanis egy vállalkozás állítást használ termékével, szolgáltatásával kapcsolatosan, s az nem fedi a valóságot, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal (esetleg a PSZÁF, de jelen esetben ez nem valószínű) eljárást indíthat, s tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként szankcionálhatja azt. Megteheti ezt a piaci hentessel, a termelőként kínai hagymát áruló kofával, a hazai és a multi üzletlánccal egyaránt.

S hogy hogyan jön rá? Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy aki vért, verejtéket nem kímélve betart egy kemény rendszert, nem tűri, ha más visszaél azzal, rontva az ő hitelét is. Látjuk, hogy maguk a vállalkozók tesznek bejelentést, ha valaki bio, öko, vagy akár más jelzéssel visszaél. A hatóságoknak pedig komolyan kell venniük ezeket a bejelentéseket, hiszen felelősek azért, hogy a piac minél tisztábban, minél átláthatóbban működjék. A magam részéről nem gondolom, hogy probléma, ha a tisztességesen dolgozó vállalkozó hatóságnál tesz bejelentést az adócsaló, szabályokat megkerülve gazdagodó versenytársával szemben. Ez valahol mindannyiunk érdeke.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr803740401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása