A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Mindent visszavesz az OBI?

2011.04.18. 08:04 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztóvédelem obi megtévesztés visszavásárlás portfolioblogger

Rengeteg előnyük mellett elsősorban minőségük miatt éri kritika a hazai barkácsáruházakat. Az OBI a hazai piacon csak ritkán alkalmazott biztosítékkal csalogatja azokat a potenciális vevőit, akik félnének az esetleges gyengébb minőségtől: 60 napig majd minden terméket vissza lehet vinni - bizonyos feltételek mellett.


Korábban bútoráruházaknál láthattunk hasonlót, az IKEA és a KIKA is biztosította vásárlóit arról, hogy adott időszakon belül mindent visszavesznek, ami sértetlen, s a blokk/nyugta is megvan hozzá. Most az OBI egyik áruházában láttunk hasonlót, 60 napos "meggondolási" időt hirdetett az áruházlánc.

A hazai piacon sajnos még mindig igen ritka kedvezmény persze csak adott esetben vehető igénybe. Kell hozzá, hogy eredeti csomagolásban, sértetlen terméket vigyen vissza két hónapon belül a vásárló, felmutatva az eredeti nyugtát, blokkot is. A kedvezmény érthető módon nem vonatkozik növényekre, méretre vágott faárura, értékcsökkent termékekre, vagy egyéb egyedi megrendelésekre.

A szolgáltatást két ok miatt üdvözöljük kiemelten. Az egyik, hogy bár sok áruház/üzlet kicseréli a felesleges, nem megfelelő ajándék, vagy elhibázott méret miatti felesleges árut, ezzel nem dicsekszenek írásban, azaz a kedvezmény esetleges. Fogyasztóvédelmi szempontból azt tartjuk korrektnek, ha a kedvezmény pontosan körül van határolva, s jól láthatóan le van írva.

A másik ok, amiért örülünk, hogy így a vásárló biztonságban érezheti magát, azaz vásárolhat akkor is, ha nem biztos a méretben, minőségben. Nem gondoljuk, hogy a felelőtlen vásárlás egy megbocsátható magatartás, ám tény, hogy az EU 10 fogyasztói joga között is megjelenik, hogy a "fogyasztók néha meggondolhatják magukat" - ám ez a meggondolási jog az üzletben vásárolt termékek esetében jelenleg csak akkor illeti meg a fogyasztót, ha ezt az üzlet adja, jogszabály a visszavásárlásra nem kötelezi a kereskedőt, ha a termék nem hibás.

Az egyik szemünk tehát nevet, a másikban viszont apró könnycseppet morzsolgatunk. Nem is a kivételek miatt, hiszen azok teljesen érthetőek, ne vigyünk vissza virágot, méretre vágatott fát. A problémánk a kedvezmény megfogalmazásával van:

Pénzvisszafizetési garancia

Az OBI-ban mindig biztosra mehet!

Ha meggondolta magát, áruházaink 60 napon belül visszavásárolják bármelyik nálunk vásárolt terméket. Ajánlatunk csak ép állapotban, eredeti csomagolásban visszahozott termékekre, a vásárlást igazoló, eredeti bizonylat bemutatásával érvényes.
A cserejog nem érvényes növényekre, méretre vágott faárukra, textilanyagokra, értékcsökkentett termékekre, egyedi megrendelésekre. A részletekről érdeklődjön a vevőszolgálaton.

Vagyis ismét ott tartunk, hogy "mindig" - aztán kiderül, hogy mégsem mindig. Először azt olvassuk, hogy "bármelyik", aztán azt, hogy mégsem bármelyik. Bizakodva várjuk azt az időt, amikor ezek a kicsi kis megtévesztő - mindemellett nevetséges - szövegek is eltűnnek a hazai kereskedelmi/szolgáltatói gyakorlatból.

Ezzel párhuzamosan érdeklődve várjuk a gyakorlati tapasztalatokat, a beszámolókat arról, hogyan érvényesülnek a hasonló kedvezmények a gyakorlatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr952834985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása