A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

A sör, a kukorica és a fogyasztók védelme

2010.07.19. 09:06 | SMáté | 8 komment

Címkék: sör fogyasztóvédelem komló versenyhivatal maláta megtévesztés kukoricadara kukoricagríz portfolioblogger

Bár borok terén a kilencvenes években keletkezett érdeklődésem és kitartó kóstolásaim miatt közelebb járhatok az igazsághoz, korai sörszeretetem az utóbbi években új lendületet kapott. Szaporodnak az olyan éttermek, kocsmák, ahol tiszta, megfelelően kesernyés, nagy habtartósságú nedűket kóstolhatunk és ihatunk, de az import sörök nagy száma, a széles, bár kevés helyen és drágán kapható belga, holland, német szortiment is bizakodással töltheti el a sörszerető embert. A többség azonban nem érdeklődik a boltban 500-1400 Ft/L áron kapható nedűkért, veszi az olcsót. A nagy cégek minőségrontó, s ezáltal sajnos átverő politikájának éppen ők az áldozatai.

Kukorica a sörben

Elsőre sokaknak meglepő lehet, a tájékozottabbak tudják, már évtizedek óta ismert a kukoricagríz testet növelő, tisztaságot, tükrösséget eredményező eljárás, ahol a sör alkotóelemei közé beépül a kukoricagríz, vagy a kukoricadara. Igazán jó fejnek tartom magam, amiért elsőre a pozitív tulajdonságokat emeltem ki, hiszen egyáltalán nem mellékes az sem, hogy a fenti anyagok jóval olcsóbbak, mint a komló, a maláta vagy más, az európai sörfőzésben évszázadok óta használt alapanyagok.

Nem felejthetem, amikor a '80-as években világlátott nagybátyám szidta amerikát, éppen a sört szidta az egyik leginkább. Hogy ezeknek a szerencsétlen amerikaiaknak nincsen megfelelő alapanyaguk, ellenben kukorica az van dögivel, hát készítik tonnaszámra a gyenge, de tükrös nedűt. A szomjat oltja, ez tény, ám m,ást nem igazán várhatunk el tőle.

Hát nálunk sem látni már friss komlóval teli komlószárítót a sörfőzdék mellett, ám ettől függetlenül Európa nagy részén ha mást nem is, de különböző formátumokban a komló mégiscsak alapja a sörnek, ahogy a maláta is (mondjuk árpamaláta, vagy más gabonából készült). A hazai sörök kukoricával készítése tényszerűen anyagi haszonszerzés miatt indult el, s az értők véleményét a nagy gyárak marketingszakemberei sem tudják megváltoztatni - olvashatjuk például itt és itt is.

S ha már a Borsodi által értőknek rendezett kóstolón így kiborult a bili, nem mehetünk el szó nélkül a hazai olcsó termékek magas kéntartalma (szintén a komlóval való spórolás miatt, lévén az is tartósít) mellett sem, ami már egy közepes kultúrájú borivó számára is közismerten fejfájást okozó tényező. Érdekes még az is, hogy míg a borospalackokra kötelező kiírni a kén (szulfit) tartalmat, addig sörösüveg címkéjén én ezt még sose láttam).

S hogy mely sörök tartalmaznak itthon kukoricadarát, vagy kukoricagrízt? Ajánlom a címkék böngészését, de rövid lista az általam az utóbbi időben áttekintett körből:

  • Dreher
  • Soproni
  • Borsodi Világos
  • Arany Ászok
  • Zlaty Bazant
  • Kaiser

A lista nem teljes, de árulkodó: nem is okvetlen csak a legolcsóbb kategóriákban található kukorica. S hogy mi ebben a megtévesztő? Pár éve még más összetétel mellett romlott a minőség, lett olcsóbb a gyártás az olcsóbb alapanyagok miatt, ám a fogyasztó meredeken csökkenő sörárakkal nem találkozhatott. Azt már észreveszi a fogyasztó, ha két notebook hasonló áron van, de az egyikben kisebb memória, gyengébb processzor van. Ha azonos az ár, megtévesztést, átverést kiált. Itt vajon miért nem?

Furcsa "licensz-sörök"

Több hozzáértő is felvetette már, milyen érdekes, hogy azonos márkanév (legyen mondjuk KOZEL, ZLATY BAZANT, KAISER, Löwenbrau vagy akár Stella Artois) mennyire más sört takar itthon, mint eredeti hazájában. A Löwenbrau elleni vétket (jelenleg az egyik legolcsóbb, és még a közepesen igényesek által is gyengének minősített dobozos szörnyeteg itthon az egyik legjobb bajor sörkülönlegesség) sose bocsátom meg a hazai forgalmazónak, ám kíváncsi lennék, milyen eredménnyel zárulna egy versenyhivatali (mondjuk uniós) vizsgálat a Kaisers márkanév alatt Ausztriában és itthon forgalmazott sörök vizsgálatát követően. Nem vagyok naív, nyilvánvaló, hogy a jogtulajdonos tudtával kerül itthon kukorica a kinnt fantasztikus gabonaillattal megáldott sörbe. Mint ahogy azt sem gondolom, hogy a hazai polcokon kapható Kozel borzalmas gyengeségéről is tudnak azok, akik ugyanezen név alatt a sört Prágában forgalmazzák. A fogyasztót ugyanakkor durván átveri a forgalmazó, hiszen külsőre a különbség nem, vagy csak hozzáértők számára látható.

Nem is sörök?

Mint ahogyan az is kérdés, hogy az élelmiszerek összetételéről rendelkező Élelmiszerkönyv szigorításáért mit kellene megmozgatni, hogy a (nyilvánvalóan gyakran 100 Ft/palack ár miatt) piacon nagy népszerűségnek örvendő, dobozos sörök a maguk 2-3% alkoholtartalmával ne tartozzanak a "SÖR" kategóriába. Más területen ez nem ismeretlen: amennyiben egy tej nem tartalmaz legalább 70% tejhányadot, azaz legalább 70%-a nem tej, nem nevezhető "TEJ"-nek. Ezek a már ismert "Reggeli italok", vagy egyéb csodák. Piaci arányuk egy nagyobb cirkusz következtében látványosan csökkent, nem ártana ugyanezt a sörök piacán is elérni.

Korábban mozgatta a fantáziámat egy a német nyelvterületet sosem látott, ám német nevű sörök (Pl.: Adambrau, de a példák hosszan sorolhatóak) gyártói elleni versenyhivatali eljárás, mivel a német név nyilvánvalóan azért született a hazai marketingszakemberek fejében, hogy egy jó kis német, vagy osztrák sör látszatát keltsék a fogyasztóban. Hiszen kivel nem fordult még elő, hogy megállt a polc előtt: "Nicsak, német sör 119-ért? Még a hülyének is megéri!!!" Aztán kérdés, hogy a továbbiakban miképpen viszonyult a termékhez a beadvány eddig nem készült el, bár nem kizárt, hogy a hiányosságot pótoljuk.

A leginkább fájdalmas az egészben az, hogy a gyártók a hazai fogyasztók tudatlanságát, sörkultúrájának alacsony szintjét, illetve szűkös anyagi forrásait használják ki úgy, hogy attól egy hazánkba tévedő osztrák, német vagy cseh hazáig rohan, s sört inni biztos nem tér vissza egy ideig. A postot csak egy mondattal zárhatom: MAGYAR SÖRFOGYASZTÓK, ÉBRESZTŐ!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr972159912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kubuli 2010.07.21. 16:13:18

Sajnos nagy igazságok vannak a fenti cikkben! Rengeteg szemetet árulnak a hazai sörpiacon! Jelentős része most már nálunk készül, még ha ez nincs is feltüntetve rajtuk. Én azt sem engedném, hogy bármely élelmiszeren a "készült az EU-ban" felirat szerepeljen. Olyan kaját, piát nem érdemes megvenni, amit a gyártója nem mer felvállalni!!!
Azért annyit még megjegyeznék, hogy sajnos még a nagy sörfőzési, sör fogyasztási hagyományokkal rendelkező országokban is egyre inkább terjednek az általam csak "szutyok", a médiumok részéről "gazdaságos" söröknek nevezett izék. Csehországban - ahonnan a legtöbb személyes tapasztalatom van - sajnos jó pár nagyon alacsony kategóriájú sört árulnak a boltokban. Akik még az "átkosban" hozzá szoktak az olcsó és jó minőségű sörökhöz sokszor továbbra is az olcsót keresik a pocsék minőség ellenére is. Szóval nem csak nálunk kelendőek ezek a szemetek. Persze ez csak még szomorúbbá teszi az egészet!
Ja! A Gösserben mostanság már nincs kukorica, így azt javasolnám rehabilitálni! Azóta egész finomnak mondható. Viszont a Stellát nem láttam a listán. Tudom, a teljesség igénye nélkül készült, de ezt azért nem hagynám ki a felsorolásból, mert a tökéletességre való törekvésre utaló reklámjai után elég kiábrándító az a tény, hogy abban is van tengeri!
Szebb sörös jövőt! Üdv' minden jósör barátnak!

SMáté · http://www.cpcontact.hu 2010.07.21. 21:01:04

Mivel a kitekintésem sajnos nem teljesen megbízható, nem mertem külföldi példákkal jönni.

Hol írtam arról, hogy a Gösserrel mi a helyzet? Nem szándékoztam, s nem is találom :)

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.07.30. 16:59:18

Gösserben nem is volt kukorica:9

A héten láttam pár gyöngyszemet Mühlentor néven 100 egynéhány forintért. De más gyöngyszemek is kerültek elő Arany Sas és Magyar ászok névvel, persze a polcok tel a német nevű vackokkal. És az emberekben is kellene lenni annyi igénynek, hogyha pár 10 Ft-tal drágább aza sör, de az tényleg sör akkor azt vegye meg.
Kukoricás és kénes fejfájást meg ráfogják, hogy van aki hisztamin érzékeny.. és ezt beadni az már kemény, pláne, ha hozzáértő az ember. Persze ezeknek az embereknek is megmondják, mit kommunikálhatnak, de könyörgöm szakértőbbeket is hülyére kell venni ezért?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.09.27. 16:55:27

akad most néhány eredeti Hofbrau, Löwenbrau és még pár palack Spaten is :)

atika001 2010.11.26. 13:47:16

Az Általad említett Adambrau egyébként a megtévesztő németesen hangzó neve mellett is az iható kategóriájú olcsó sörök közé tartozik, ugyanebbe sorolható a megtévesztést nem használó Aranyhordó is szerintem. Az már szomorúbb dolog, hogy vannak sörök, amelyekbe tartósítószerként aszkorbinsav/citromsav kerül, ez aztán rányomja a bélyegét az ízére is, ami a keserű helyett inkább a savanyú kategóriába sorolható, talán a Szalon feliratán láttam, ez igaz fejfájást nem, de alapos hányást tud kiváltani nálam... A meglepetés kategóriába sorolnám az általam nemrég először megkóstolt Karpackie nevű lengyel sört, melyben a felirata szerint nincs kukorica, és nagyon kellemes illatú - zamatú, és a százegynéhány forintosokhoz tartozik.

szanisz 2010.11.26. 16:16:02

@Kubuli:
Azért vicces, ha egy cseh olcsószart vesz, lévén, hogy rengeteg prémium cseh sör is száz ft-nál alig drágábarrafelé egy nagyobb boltban. Krusovice, Kozel premium, barna Kozel, pilsner urquell...mind-mind tíz korona körül voltak egy évvel ezelőtt, ami egy vicc, elnézve a hazai árakat.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2010.11.26. 16:49:33

Az Adambrau amúgy osztrák sör...
www.austrianbeer.co.uk/?Adambr%E4u_Classic_Beer
amúgy tényleg röhejes a sok brau és burg végü magyar sör. :)
És valóban felháborító, hogy külföldi ismert jó söröket más rosszabb beltartalommal árusítják nálunk. Ha ezeket a szülőhazájukban árulnák kitörne a parasztlázadás.
Még külön vicc, minden sörgyár fantázianeves noname terméke, mint pl. a Nimrod a Drehertől, vagy a Rákóczi a Borsoditól.
süti beállítások módosítása