A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Megtévesztő élelmiszercímkék - lépett a hatóság

2012.12.04. 09:42 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: átverés fogyasztóvédelem címkézés magyar termék megtévesztés portfolioblogger élelmiszercímke NFH átverős címkék

Az NFH az idei évben 135 kereskedelmi egységnél végzett vizsgálatot azt ellenőrizve, hogy az élelmiszerek csomagolásán található ábrák, állítások korrekt módon tájékoztatják-e a vásárlókat. Sajnos összesen 36% esetében derült ki az, amit sok tudatos vásárló észlel: a címkék, csomagoláson lévő rajzok, állítások néha köszönő viszonyban sincsenek a termék valódi tartalmával.

Számos esetben érzi úgy a vásárló, hogy az élelmiszerek esetében olyan állítások kerülnek a csomagolásra, melyeknek kevés köze van a termékhez, vagy megpróbálja a termék egy adott jó tulajdonságával elfedni a többi, alapvetően káros vagy rossz tulajdonságot. Ilyen jellemző eset, amikor a gyermekeknek szánt, kiemelten cukros reggeli kukoricapelyhek és egyebek mint vitamindús táplálékok kacsintgatnak a szülőre a boltok polcairól. De ilyen az áprilistól októberig magyar barack-ként árult gyümölcs, melynek származási helye sokkal délebbre és nyugatabbra van.

Az NFH, mint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felkutatására, kiszorítására felkent hatóság, komoly mintát vett a hazai élelmiszer-kereskedelem területén, s sajnos nem jó eredménnyel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a zöldség-gyümölcs körében, (elsősorban származási hellyel, illetve nettó tömeggel kapcsolatos megtévesztések miatt), a gyorsfagyasztott húskészítmények körében (bár egy állat neve, képe csak akkor tüntethető fel a termék csomagolásán, ha a készítmény 70%-át ez a fajta adja, sajnos mégis találtak olyan terméket, ahol ennél alacsonyabb mennyiség volt csak a termékben). Előfordult emellett, hogy olyan tulajdonsággal ruházták fel a gyártók terméküket, mellyel az nem rendelkezett ("csökkentett szénhidrát-tartalom"), vagy az is, hogy különlegesnek és kivételesnek állította be termékét a gyártó, amikor a piacon található más termékek is teljesen azonos tulajdonságokkal rendelkeztek.

A vizsgálat álláspontunk szerint kiváló időzítéssel, megfelelő módszerekkel került elvégzésre, s jól mutatja, hogy nem elsősorban a jogszabályok állandó módosítása lehet a megtévesztő jelölések (pl. nem magyar termék magyarként történő feltüntetése) ellenszere, hanem egy megfelelő eszközrendszerrel és jogosítványokkal felruházott fogyasztóvédelmi hatóság.

Reméljük, hogy a vizsgálat Magyarországon is véget vet a szülőket tévútra terelő, cukros és szénhidrát-dús gyermekélelmiszerek megtévesztő reklámozásának, csomagolásának.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr764945227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása