A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

Nem egészséges a Nutella? :)

2012.05.02. 09:08 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztóvédelem nestlé megtévesztés nesquik nutella ferrero portfolioblogger

Egy amerikai bíróságon családanya esett neki a Nutellát gyártó Ferrero-nak. Az ok: úgy gondolta, hogy a gyártó megtéveszti a fogyasztókat akkor, amikor azt állítja (sugallja), hogy a Nutella az egészséges reggeli része. A gyártó megelőzte a bajt, s fizetett: háztartásonként 20 dollárt fizetnek annak, aki visszaküldi a termék csomagolását, címkéjét. Vélhetően nagyobb bajt előztek meg.

Egy San Diego-i édesanya perelte be őket elsőként, azt állítva, hogy a cég becsapta a vásárlókat, mert elhitette velük, hogy a mogyorókrémes termék egészséges. Pedig valójában nem egy egészséges termékről van szó: 21 gramm cukrot,  11 gramm zsírt, és így 200 kalóriát tartalmaz - adagonként.

A társaság nem csak a fent említett kártalanításról döntött, hanem megígérte, hogy megváltoztatja a kampányát, s a termék címkézését is.

Előrelátóan döntöttek, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban honos keresetek sajátossága, hogy több fogyasztó nevében lehet csoportos pert indítani úgy, hogy amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy kárt szenvedtek (anyagi vagy akár nem anyagi), a vétkes cégnek minden igazolt károsultnak fizetnie kell. Ennél sokszor még komolyabb szankció, amikor egy jogsértés miatt ezzel párhuzamosan a bíróság büntető kártérítést (punitive demage) is a cég nyakába sóz. Ezek összesített mértéke akár milliárdokra is rúghat.

Az USA-ban azért is népszerűek ezek a perek, mert a fogyasztók nagy mennyiségét összegyűjtő ügyvédek sikerdíjért dolgoznak, azaz a cég által kifizetett összeg elég komoly (akár 20-40%) részét megkaphatják. Ennek hátrányos hozadéka, amikor munkanélküli vagy becsvágyó ügyvédek már minden apró stikliért perelték a gyártókat, szolgáltatókat.

A jelen eset ugyanakkor minden, a gyermekei egészségére minimálisan ügyelő szülő számára ismert lehet, s nem csak Ferrero termékei esetén. Nálunk régi ismerős a Nestlé Nesquik kakaópora, melynek csomagolásáról a nyuszi mellett mindenhonnan hatalmas vitaminok és ásványi anyagok üvöltenek az arcomba: ha egészséges gyermeket akarsz, ezt veszed neki!

Bár a csoportos keresetekre nálunk is több lehetőség adott (indíthat ilyen hatóság, civil szervezet, ügyészség, de gyűjthet pertársaságba bárkit bárki), ám olyan mértékű kártalanításra, kártérítésre nem számíthatunk, mint az Egyesült Államokban, a büntető kártérítés pedig ismeretlen is nálunk.

Próbálkozni azért lehet....

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr754478610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása