A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Gazdálkodj okosan - ez kell a gyereknek?

2014.01.02. 09:14 | SMáté | 2 komment

Címkék: lakáshitel fogyasztóvédelem biztosítás életbiztosítás unit linked megtévesztés edukáció pénzügyi kultúra portfolioblogger CASCO Gazdálkodj okosan pénzügyi edukáció

Kivételesen nem karácsonyi ajándék, azért kapott "Gazdálkodj Okosan" társasjátékot az elsős gyermek, mert szépen tanult, s a szülei nosztalgiától vezérelve megvették neki jutalmul a játékot az egész őszi teljesítményéért. Gondolták, lehet vele pénzügyi és gazdasági tudatosságot fejleszteni, s nem mellékesen jókat játszani. Az első játék megvolt, élveztük. A pénzügyi tudatosság fejlesztésébe azért csúszott némi hiba. Ha üldözési mániám lenne (manapság pénzintézetek irányában sokaknak könnyen kialakul), egyből megtévesztést kiáltanék.

Kezdjük a jó dolgokkal. Az egyik, ami korábban nem volt, az az, hogy nem csak KP van, hanem egy folyószámla is, amit végig vezetnek. Erről is lehet költeni, folyamatosan vezetjük a játék során, s minden korban korrekt (7%) kamatot lehet kapni az itt tartott összegre. Ezt jó ötletnek tartom, volt hasonló korábban is, ám ez egyszerűbb, követhetőbb, flexibilisebb. Talán nem lenne magas, ha lenne látra szóló és lekötött rész, kis edukáció sosem árt, s a kamatszámítást sem fájna gyakorolni. Elgondolkodtam azon is, hogy nem kellene-e számlavezetési díj, hiszen számos ismerősöm nem számol felnőttként sem a banki költségekkel, csupán a bevételekkel.

Engem nem zavar, hogy egyes márkák "bereklámozzák" magukat a játékba, szerintem nem árt, ha a gyermek azonosul a játékkal. Azt már egy elsős is tudja, hogy cipő a cipőboltban, wellness a wellnessboltban kapható, nem árt, ha itt a saját pénztárából veszi ki azokat a bankókat, melyeket bizony be kell fizetni, amikor cipőre, ételre, utazásra, szórakozásra vágyunk. Az arányok se rosszak, azaz életszerűek az itt elköltött összegek.

Áthajolva az érdekesebb területre, vicces, hogy megmaradtak ingyenesnek a korabeli szocialista vívmányok, így a talán utoljára az '50-es években ingyenes (azóta meg is szűnt) Vidámpark, a vagy 20 éve fizetős Halászbástya, vagy hol ingyenes, hol fizetős múzeumok. Ingyenes a sportolás is (tulajdonképpen már a futás sem az), aminek persze van egy pedagógia haszna a játékban: inkább sportolj, mint étterembe vagy vásárolni járj...

Nagyon jó ötlet a biztosítás, lehet élet, gépjármű és lakásbiztosítást kötni, relatív korrekt áron. Az életbiztosításról később írnék, a nyilvánvalóan CASCO-ként szereplő autóbiztosítás (lehetne nevesíteni, vagy szerepeltetni külön CASCO-t és kötelezőt is) azért is jó, mert van olyan "szerencsekártya", ahol biztosítás hiányában bukjuk az ellopott kocsi értékét. Hasonló a lakásbiztosítás is, ahol van egy kártya, ahol a lakásunk leég, s biztosítás hiányában elég nagy a bukta. Ez jó ötlet, mindkettő esetében felmerül bennem, hogy nem ártana tudatosítani: egy ilyen termék nem fedezi a teljes kárt (vagy legalább kétféle fedezetre lehessen kötni).

Nagyon örültem annak, hogy vannak biztosítások, ám talán az életbiztosításnál nyeltem nagyot a játékszabály elolvasásakor. Veszek ugyanis egyszeri alkalommal életbiztosítást 60E Ft értékben, majd ha ismét a mezőre lépek, 1,5M Ft-ot kapok vissza. Mivel értelme annak van, ha az edukáció során életszerű dolgokat adunk át, jó lenne elkülöníteni a kockázati és a befektetési célú életbiztosításokat. Itt vélhetően egy tisztán befektetési termék (nem sok ilyen van) látható, hiszen nincsen sem szerencsekártya betegségre, sem más olyan megjegyzés, mely szerint ez jó bármilyen kockázat esetén. Az azonban, hogy egy egyszer befizetett összeg harmincszorosát vehetem fel pár kör után, felháborító, különös tekintettel az elmúlt 10-20 év UL vagy más befektetési biztosításainak átlagos hozamát tekintve. Ez nálam szimplán egy pedagógiai célt mutat: köss életbiztosítást, mert az baromira megéri. A takarékoskodási célt teljes mértékben magaménak tudom, de nem hiszem, hogy ebben a formában ez egy jó megoldás.

Ha már takarékoskodás: hiányoltam a lakástakarékot, jó, érthető, polgári termék, nem árt erre nevelni a felnövekvő generációkat.

Megjelenik a hitel is, a lakásra és az autóra. Itt megint azt a jelenben vicces példát mutatják, hogy egy hosszú lejárató lakáshitel kb. 25% önrész mellett egész időszakra kb. 15% költséggel jár, amire még VIP hitel esetében sincsen példa, pláne nem akkor, amikor 7% a betéti kamat. Az autó hasonlóan alacsony díjjal rendelkező hitellel vásárolható meg, ezt realizálni kellene. Fontos lenne, hogy az alap pénzügyi termékeket ne úgy állítsuk be, mintha azok mind rettenetesen megérnék. A befektetési hozam tuti magas, a hitel tuti olcsó. Ez nem építi a bizalmat, ez félrevezet.

Rossz ötletnek tartom azt a régi játékban is meglévő szokást, hogy a rajton áthaladva X, a rajt mezőre lépve 2X pénzt vehetünk fel. Egyszerűen el lehetne keresztelni ezt munkabérnek, s nem kellene a belépéssel duplázni, legfeljebb egy ("jól dolgoztál, ezért a munkáltatód egy havi jutalmat ad") szöveggel.

Jól látható, milyen fontos edukációs feladatokat tölthet be egy gyermekeknek szánt társasjáték, egy régi alapokra helyezett új ötlet. Fontos lenne figyelni, hogy tényleg neveljen, a jelen pénzügyi termékekhez igazodjon, ne állítson súlyos valótlanságot, és takarékoskodásra is ösztönözzön.

Szerettem gyermekkoromban a játékot, most is jól esett (pedig vesztettem :)), ám feltűnt, hogy a játék mennyire a klasszikus késő szocialista fogyasztási modellen alapszik: az élet lényege, hogy spórolj, legyen lakásod, autód, TV-d, lakásberendezésed, s akkor minden rendben van.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr985710166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2014.01.02. 17:02:29

Vajon egy lakás és egy autó "elvárása" valóban szocialista fogyasztó társadalom jelképe (ha nem is az élet lényege)?
Te mit mondanál helyette?

SMáté · http://www.cpcontact.hu 2014.01.06. 08:56:48

@IamTwo: Az elvárás szó sem idézőjellel, sem anélkül nem szerepelt, s így azt gondolom, hogy a kérdésre nem tudok válaszolni ebben a formájában, mert nem értelmezhető, felesleges ideológiai vitákba meg nem szívesen megyek bele.
süti beállítások módosítása