A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

Nem zavarja a bírság a Taxi Plus-t

2011.10.26. 10:06 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: akció gvh fogyasztóvédelem versenyhivatal megtévesztés díjszabás portfolioblogger árfeltüntetés taxi plus

Éppen pár nappal ezelőtt írtunk arról a GVH határozatról, ahol a vizsgálat a Taxi Plus hirdetési tevékenységére irányult. Akkor nem is elsősorban a társaság hiányosságaira, jogsértésére helyeztük a hangsúlyt, hiszen az az álláspontunk, hogy egyszer mindenki tévedhet. Az autókon jelenleg látható reklámok ugyanakkor nem arra utalnak, hogy a társaság tanult volna a 2 milliós bírságból, illetve, hogy az elrettentette volna. S nem utal arra sem, hogy a céljuk kizárólagosan a tisztességes ügyfélszerzés lenne.

A városban autózva állt meg mellettem egy gépjármű, mely a Taxi Plus társaság szerződött autója - a reklámok és a feliratok alapján. Az autó oldalán a leginkább látványos feliratot lefényképeztük mobiltelefonnal, íme:

 

Azt hiszem többségünk megegyezne abban, hogy a feliratból utcán állva, vagy az autót pár méterről nézve csak az látszik, hogy valami 150. Mivel a taxiszolgáltatások egyik legfontosabb jellemzője a kilométerdíj (rövidebb út esetén ugyanígy még az alapdíj is), az ember logikusan arra gondolhat, hogy a társaság 150 Ft/km áron fuvarozza az utasokat.

Sokszor előfordul, hogy a társaságok a hirdetett kedvezményes tarifát csak telefonos hívás esetén alkalmazzák, s bár ezt a megoldást sem tartom egy ilyen hirdetés esetében korrektnek (aki telefonról hív, jellemzően nem az utcán száguldó autók alapján tárcsáz), jelen esetben ennél még rosszabb a helyzet.

A Taxi Plus esetében ugyanis arról van szó (kicsi betűkkel, közelről nézve, vagy a képet eredeti méretben megtekintve), hogy ezt az árat csak a VIP kártyával rendelkező ügyfelek vehetik igénybe. Vagyis - a honlap alapján, merthogy máshol erről ugyebár nem olvashatok - cégek alkalmazottai, ha a cég a honlapon nem részletezett szerződéses viszonyt köt a taxitársasággal, vagy magánszemély, ha szintén pontosan nem részletezett taxiutalványt vásárol.

Vagyis szinte 100%-os biztonsággal (legyen 99%) kijelenthető, hogy az utcán a hirdetést meglátó utasjelölt nem esik bele abba a körbe, amely a kedvezményes tarifát használhatja. A hirdetés ugyanis nyilvánvalóan az utcán állókat, járókelőket célozza, mivel az olcsó ár láttán dönthetünk a társaság autójának leintéséről, a társaság felhívásáról. A reklám célja az ingerkeltés, vagyis az érdeklődés felkeltése. A jelen eszközzel, jelen módon ezzel a hirdetéssel számos utasjelölt és utas megtévesztését éri el a társaság. Hogy ezt szánt szándékkal teszi (a GVH jó pár hónappal ezelőtti vizsgálatát nézve inkább ez a valószínű), vagy az utasok iránti tisztelet és érdeklődés teljes hiányával.

Érdekes ezzel párhuzamosan, hogy a társaság ettől az akciótól függetlenül is a bőven a nagyobb társaságok alatt kínálja szolgáltatását, csak az árversenyben kiemelt módon érdekelt kisebb társaságok kínálnak a 150 Ft-os tarifához közeli megoldást.

Összegyűjtöttük a neten elérhető aktuális tarifákat. KI kell emelni ugyanakkor, hogy igazi iránymutatást csak az utacai és a telefonos árak adnak, hiszen a legkedvezményesebb tarifák többnyire különleges kedvezményként, igen szűk kör részére érhetőek csak el.

 

  Utcai Utcai Telefonos Telefonos Akciós Akciós

Alapdíj Km díj Alapdíj Km díj Alapdíj Km díj
Taxi Plus
300 240 300 175 300 150
Főtaxi 300 240 300 225 300 215
Taxi5 300 240 300 218 300 184
6X6 Taxi 300 240 300 229 300 166
City Taxi 300 240 300 240 300 225
Taxi2000 300 240 300 219 300 164
Taxi4 300 240 300 184 nem látszik  
Zóna Taxi 300 240 300 150 280 140
       
             
             
             
             
             
             
             
           
             

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr993328776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása