A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Döntött az LB - így kell kiírni az árakat

2011.10.25. 08:09 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: akció nfh fogyasztóvédelem lb portfolioblogger árfeltüntetés akciós ár

Jogerős, a Legfelsőbb Bíróság által hozott döntésről tájékoztatott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az NFH korábban 18 millió forint bírságot szabott ki arra a társaságra, amelynek árfeltüntetése, hiteles mérőeszközei körében több jogszabálysértést tárt fel. Az LB határozata a hatóság álláspontját támasztotta alá, így az immár egyértelmű helyzetet szeretnénk bemutatni kereskedőknek, fogyasztóknak.

 A fogyasztóvédelemről szóló törvény határozza meg a fogyasztói forgalomban kötelező árfeltüntetés módját. Gyakori, hogy akciós árfeltüntetések, illetve az egységár kérdésében a hatóság problémát talál, s bírságol. Az árfeltüntetés terén nagyon nehéz tökéleteset "alkotni", hiszen több tízezres árumennyiségnél simán előfordulhat, hogy egy-egy termékről lemarad, vagy leesik az ár. Számos üzlet azonban koncepcionális, könnyen elkerülhető okok miatt kap bírságot.

Az LB döntése által érintett esetben az üzletben egyrészt hiányoztak az egységárak, melyeket azonos termékek esetében fel kell tüntetni akkor is, ha azokra a termékekre akció, árengedmény vonatkozik. Ezzel párhuzamosan gond volt az akciós árak feltüntetésével, s nem rendelkeztek hitelesített mérőeszközzel a kimért termékek (pl.: húsárú) mérésére.

A társaság által vitatott, s fellebbezett kérdés elsősorban az volt, hogy köteles-e a kereskedő az akciós egységárat is feltüntetni. Igaz ez abban az esetben, ha adott egy doboz 500g-os tejföl 200 Ft-ért, ennek egységára: 1 kg - 400 Ft. Amennyiben akcióban a tejföl ára 175 Ft-ra csökken, az egységár 350 Ft/Kg, melyet az üzlet szintén köteles feltüntetni.

Ez alól az LB döntése szerint csak akkor mentesülhet, ha egy csomagolásban különböző termékek vannak, melyek egységára így irreleváns (jellemzően az ajándékkosarak, ahol van bor, csokoládé, ceruza, pálinka és szivar - itt lehetetlen egységes egységárat megadni. Amennyiben azonban egy csomagban (raklap tejföl) ugyanazon termék található, a mennyiségi vásárláshoz adott kedvezményes ár egységárát is fel kell tüntetni.

Szintén fel kell tüntetni a mennyiségi kedvezmény adása esetén a teljes mennyiségre vonatkozó árat, vagyis ha a fenti kedvezmény 20 tejföl esetében érvényes, akkor az árfeltüntetés a következő:

20 db tejföl vásárlása esetén 200 Ft/db helyett 175/db - 3500 Ft

Eredeti egységár: 400 Ft/Kg.   Kedvezményes egységár: 350 Ft/Kg

Korábbi határozatokhoz hasonlóan az LB a fellebbezésre reagálva kiemelte, hogy az adott vizsgálat során hozott bírságösszegnek nem kell arányban állnia a más, hasonló vizsgálatok során hozott szankciókkal, az elbírálás és a mérlegelés minden esetben egyedi:

A fogyasztóvédelmi hatóságoknak olyan közvetlen törvényi kötelezettségük nem volt, hogy a más gazdasági társaságok terhére alkalmazott bírságok mértékét figyelembe véve, mintegy "arányosítsák" az adott hatósági eljárásban kiszabott bírságot. A felperes által hivatkozott fogyasztóvédelmi ügyek releváns tényállás elemei eltérhetnek a perbeli tényállástól, a jogsértések súlyát és hatását a fogyasztói jogok érvényesülésére minden esetben egyedileg, az Fgytv. 48.§ (2) bekezdése szerint az eset összes körülményeire kiterjedően kellett megállapítani, és értékelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr733324443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása