A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

Példátlan fogyasztóvédelmi intézkedés

2011.10.04. 08:02 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: nfh fogyasztóvédelem pszáf portfolioblogger pénzügyi szervezetek

Eddig Magyarországon nem használt fogyasztóvédelmi intézkedésre került sor, amikor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete élt státusztörvényében rögzített jogával, s az adott vizsgálat lezárultáig megtiltotta egy adott szerződési feltétel alkalmazását. A konkrét eset a Volksbank és annak a végtörlesztés kapcsán a fogyasztók számára átadott szerződéstervezete kapcsán alakult ki.

Sok esetben mondják - egyesek le is írják - hogy eszköztelen a fogyasztóvédelem Magyarországon. Több esetben ennek igazat kellett adnom, jelen esetben ismét bizonyítva látom, hogy az eszközök megvannak, s a hatóságok élnek is az eszközök adta lehetőségekkel - ha erre szükség van.

A sajtó több helyen is közölte a PSZÁF azon közleményét, melyet kifejezetten ezzel, az egyébként a Tékozló Homár blogon megjelent esettel kapcsolatos intézkedéséről, álláspontjáról tett közzé. A háttér a hitelek végtörlesztéséről hozott kormányzati intézkedés, illetve az ezzel kapcsolatos pénzintézeti reakciók mögött kereshető. A pénzintézetek jól láthatóan reménykednek abban, hogy adott fórum (AB, vagy EB) alkotmányellenesnek, esetleg az európai joggal ellentétesnek mondja ki a végtörlesztéssel kapcsolatos jogszabályt, ám a Volksbank egy lépéssel többet tett, mint az (jogilag) elfogadható lenne.

A Volksbank fiókjaiban rendszeresített formanyomtatvány (kérelem űrlap) egy nyilatkozatot tartalmaz, melynek aláírásával a fogyasztó elfogadja, hogy az alkotmánybíróságnak a kérdéses jogszabályt alkotmányellenessé nyilvánító döntése esetén a bank a kárát a fogyasztón egy összegben érvényesítheti. Kiemeli ezen felül a nyilatkozat azt is, hogy a bank a kárigényét az állammal szemben is érvényesítheti, melyhez a fogyasztónak kvázi segítséget kell nyújtania.

A PSZÁF a státusztörvényének 70. §-a rögzíti azt a lehetőséget, mellyel a Felügyelet élt:

70. § A Felügyelet fogyasztóvédelmi eljárásában a határozat vagy az eljárást megszüntető végzés meghozataláig terjedő időtartamra fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható végzésben megtilthatja a jogsértő magatartás további folytatását, és elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, ha erre - a fogyasztók jogi vagy gazdasági érdekeinek védelme miatt - halaszthatatlanul szükség van. A Felügyelet e végzését soron kívül hozza meg.

Ezzel a lehetőséggel eddig fogyasztóvédelmi hatóság Magyarországon még nem élt (kivételnek tekinthetünk talán egy-egy kiemelt élelmiszerbiztonsági intézkedést), s jelen formájában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak lehetősége sincsen a saját tevékenységét szabályozó törvény alapján ilyen egyszerű mérlegelés mellett eljárni.

Míg a PSZÁF a döntést egyszerűen arra alapozva hozta meg, hogy az intézkedésre a fogyasztók jogi vagy gazdasági érdekeinek védelme miatt volt halaszthatatlanul szükség, addig az NFH a Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 47 és 49. § alapján ezt ennél sokkal összetettebb mérlegelés mellett tehetné meg.

Pedig az intézkedés megfelelő körültekintés mellett hasznos, a fogyasztók érdekeit azonnal és hatékonyan védi. Felmerül tehát a kérdés, hogy a fogyasztóvédelmi törvény küszöbön álló módosításakor érdemes a Psztv-ből idézett szakasz átvételét mérlegelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr253276618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása