A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Nem kérhet pénzt a bank az éves egyenlegközlőért

2011.07.29. 08:11 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztóvédelem santander pszáf díjszabás kivonat portfolioblogger

Fontos kérdésben foglalt állást a pénzügyi felügyelet Magyarországon. A PSZÁF nemrégiben megjelent határozatában a Santander Consumer Finance Zrt-t büntette meg 250 ezer forintra, amiért díjat számolt fel az éves egyenlegközlő kiküldéséért. Az intézmények többsége ennek megfelelően jár el, azaz folyamatos szerződések esetén évente legalább egyszer, vagy a szerződés megszűnésekor ingyenes kivonatot küld ügyfelének.

A kérdés azért érdekes, mert maga, a kérdéskört szabályozó törvény nem mondja ki szó szerint, hogy az egyenlegküldésnek ingyenesnek kell lennie. Számunkra is nyilvánvaló, hogy amennyiben egy törvény a fogyasztók tájékoztatásáról szóló részben megjelenít egy előírást, ami éves kivonat kiküldését kötelezően előírja, a jogalkotói szándék ingyenes értesítésről szól. Még nyilvánvalóbbá teszi a jogalkotói szándékot a szakasz (3) bekezdése: itt annak lehetőségét biztosítja a Hpt., hogy az ügyfél a saját költségére a korábbi évek tranzakcióiról kimutatást kérhessen.

A Hpt. vonatkozó szakasza az alábbi:

206. §

(1) Folyamatos szerződések (betétösszegek ismétlődő lekötésére szóló szerződés) esetében a pénzügyi intézmény köteles az ügyfél részére

a) legalább évente egy alkalommal, valamint

b) a szerződés lejártakor

egyértelmű, közérthető és teljes körű írásbeli kimutatást (kivonatot) küldeni.

(2) A számláról megküldött kimutatást - az üzletszabályzat vagy szerződés eltérő rendelkezése hiányában - elfogadottnak kell tekinteni, ha az ügyfél a kézbesítéstől számított hatvan napon belül írásban nem emelt kifogást; ez nem érinti a követelés érvényesíthetőségét.

(3) Az ügyfél - saját költségére - a kérést megelőző öt évben végrehajtott egyedi ügyletekről kimutatást kérhet. Az ilyen kimutatást a pénzügyi intézmény legkésőbb kilencven napon belül köteles az ügyfélnek írásban megküldeni.

(4)

(5) A hitelintézet az (1) bekezdésben meghatározott kivonatot, valamint a (3) bekezdésben meghatározott kimutatást - a felek eltérő megállapodásának hiányában - magyar nyelven köteles kiállítani és megküldeni.

(6) A hitelintézet köteles évente az Alap által meghatározott formában kimutatást készíteni a betétesnek a hitelintézetnél elhelyezett biztosított betétei összevont egyenlegéről és az annak alapján a betétes javára fennálló betétbiztosítási összegről.

Fontos tudni, hogy az évi egy kivonaton túl az intézmény már szabhat ki díjat a kivonat megküldéséért, kinyomtatásáért. Ez abban az esetben lehetséges, ha fenntartotta szerződési feltételeiben ennek lehetőségét, és adott díjszabásában is feltüntette ezt az összeget. Vagyis - amennyiben az ügyfél ezt több alkalommal szeretné megkapni, felkészülhet a külön díj megfizetésére.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a hatóságok, felügyeletek ehhez hasonló, a jogszabályokat nem csak szó szerint értelmező felfogásban járjanak el, megfelelve rendeltetésüknek, feladatuknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr143108451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása