A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

Pénzügyi békéltetés: 7 szervezet máris nyilatkozott!

2011.07.04. 13:12 | SMáté | Szólj hozzá!

Címkék: posta bank fogyasztóvédelem biztosító alávetés magnet astra provident portfolioblogger pénzügyi békéltető testület qbe

Amikor a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) kialakítása megkezdődött, a legfontosabb kérdés az volt: hányan vetik alá magukat előzetesen a testület döntésének. Elsősorban a pénzügyi szervezetek (bankok, biztosítók, alkuszok, pénzügyi vállalkozások, stb.) aktív együttműködésének a hiánya indokolta a már évtizede működő békéltető testületek mellett egy külön pénzügyi békéltető testület létrehozását. A jogszabálynak eleget téve együttműködtek a korábbi formában (azaz küldtek írásban választ), ám többnyire nem jelentek meg a tárgyaláson, s előzetesen nem vetették alá magukat a testület döntésének.

Kérdés volt persze, hogy az új testület esetében ezek a kérdések miként változnak. Elérhető-e a skandináv, angolszász, német, vagy éppen szerb valóság, ahol a társaságok többsége aktív együttműködő, s előzetesen aláveti magát a testület döntésének. Az alávetést segítheti, hogy a PBT a pénzügyi felügyelet mellett működik, s nem a pénzügyi szervezetektől idegen kereskedelmi kamarák mellett. A felügyeletnél biztosított a megfelelő szakmai tudás, a legfrissebb információk rendelkezésre állása, ami a korábbi forma esetében csak ritkán volt biztosítható.

A PBT 2011. július 1-én indult, s honlapján látható, hogy máris 7 intézmény tett előzetes alávetési nyilatkozatot. A PSZÁF korábbi közleményében támogatta az intézmények esetleges korlátozott alávetési nyilatkozatát is, mellyel a szervezetek egy része élt is eddig.

A korlátozott összeghatár, vagy ügytípus nem itthoni találmány, több pénzügyi békéltető testület külföldön eleve csak jogszabályban meghatározott összeghatárig dönthet a fogyasztók ügyeiben. Itthon a jogszabály nem határozott meg összegkorlátot, ám az intézményeknek lehetőségük van saját korlátok beállítására.

A PBT honlapján láthatóan eddig az alábbi vállalkozások tettek előzetes és általános (azaz minden ügyre kiterjedő) alávetési nyilatkozatot:

  1. Magyar Posta Biztosító Zrt.
  2. Magyar Posta Életbiztosító Zrt.
  3. ASTRA S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepe
  4. Provident Pénzügyi Zrt.
  5. MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.
  6. QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe

A pontos értékhatárok, korlátozások itt olvashatóak.

Amennyiben végigfutjuk a sort láthatjuk, hogy jellemző fogyasztói termékekkel számolva az intézmények (talán a Provident kivételével, melynek ritkán lehet 250 ezer feletti szerződése) óvatosak. A biztosító társaságok 500 ezer és 1 millió forint közötti összeghatár-korlátozást állítottak be, amely alá jellemzően nem tartoznak már az igen problémásnak tekinthető unit linked biztosítások, a nagyobb gépjárműkárok, vagy lakáskárok sem.

Ennek megfelelően a társaságok alávetési nyilatkozatait jó iránynak tartjuk, különösen, hogy ezt már a PBT működésének megkezdése előtt megtették. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy második lépésként a reálisan problémás termékek körét sem elegáns kizárni, azaz fontos, hogy ezek az értékhatárok legalább 5 millió, az UL termékeket is figyelembe véve legalább 10-20 millió forintig emelkedjenek.

A listát böngészve hiányoljuk a bankok visszajelzéseit, alávetéseit is, ahol véleményünk szerint szintén a legalább 5, inkább a 10-20 millió forintos alávetési összeghatár tükrözne őszinte és bizalommal teli együttműködést. Ehhez persze a PBT szakembereinek is olyan döntéseket kell az asztalra rakniuk, amelyek a testület iránti bizalmat erősítik.

Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy az előrelépés hatalmas, a korábbi rendszerben nem született előzetes alávetés, s az összes tárgyalt ügy nem érte el az évi 200-at. Érdeklődéssel kísérjük tovább a PBT tevékenységét.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr193037432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása