A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

A Volvo garantálja

2012.03.07. 14:20 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: volvo autó szavatosság garancia fogyasztóvédelem megtévesztés gépjármű használt autó jótállás portfolioblogger cseregarancia

Nemrégiben a Mercedes szervizeléssel kapcsolatos ajánlatáról írtunk, részletezve a piacon egyedülálló ajánlat előnyös oldalait, hátterét is. Nemrégiben egy másik kiemelt márka, a Volvo ajánlatát fedeztük fel, mely használt autók esetében nyújt kecsegtető lehetőséget: ha nem vagyunk elégedettek, 30 napon belül kicserélhetjük az autót. Az ajánlat szép és dicséretes, de sajnos vannak árnyoldalai.

Az ajánlatot a Volvo a Volvo Selekt program keretein belül nyújtja. Egyre több Magyarországon is a használt autók minőségét biztosító rendszer, ezek közé lép be a Volvo is. A piaci lehetőségeknek megfelelően egyre több a minőségi használt autó, s ezek vásárlóit úgy lehet megtalálni, ha a kereskedő valamilyen módon biztosítja vásárlóját az autó eredetiségét, minőségét illetően.

A cél tehát adott, az eszköz a kérdés. Mert jelen esetben is úgy látjuk, hogy addig gyúrták a jogászok és az aggódó vezetők a rendszert, amíg végül nem sokat adnak. Vagyis mint az egyszeri hirdetésben: "pénteken mindenki kap egy tábla csokit", kisbetű alatta: "péntek reggel 5 és 6 óra között Budapesten jelentkező, 18 és 22 év közötti barna hajú szekszárdi özvegyek".

Nézzük mit nyújt a Selekt:

  • A szolgáltatás csak Volvo márkakereskedésben vásárolt Volvók esetében érhető el;
  • 5 évnél fiatalabb. és 150 ezer kilométernél kevesebbet futott autók;
  • Több, mint 100 pontos ellenőrzésen esnek át az autók (nem tudjuk, hogy ez mit takar);
  • Teljes körű Volvo szerviztörténettel rendelkeznek;
  • 30 napos, vagy 1500 km-es cseregaranciát adnak;
  • 12 hónapos európai assistance is jár a csomaghoz;
  • Előkészítés során frissítik a szoftvert, eredeti Volvo alkatrészekből kicserélik, ami nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

Számomra önmagában sokat ad, ha egy márkakereskedésben magától a cégtől vásárolom meg az új autót, s garantálja a szerviztörténetet, esetleg ellenőrizhetném a kártörténetet a biztosítónál (ezzel több probléma is van, nem térnénk ki rá). Arról, hogy kitől veszem az autót (mert ha magánszemélytől, akkor nincsen rá szavatosság, ha a kereskedőtől, akkor használt esetében is van), nem kapunk részletet - pedig ez fontos lenne.

A garantált szerviztörténet szép és hasznos dolog, mint ahogy az 5 év és a 150 ezer km garantálása is. Az assistance már egy vegyesebb kérdés, mert 1-2 éves autó esetében ez nyilván nem plusz, amúgy is jár, de idősebb autó esetében előnyt jelent. A 100 pontos ellenőrzésnek akkor lenne a marketingértéken túl igazi jelentése, ha erről többet és részletesebben lehetne tudni. Mikor cserélnek ki egy kopóalkatrészt (féktárcsa, fékbetét), milyen szempontok mentén cserélnek más alkatrészeket? Ezek nélkül hit marad a bizalom.

A 12 hónapos "garancia" km korlátozás nélkül, egész Európára vonatkoztatva érvényes, s külön érdekessége, hogy "teljes körű" a cég hazai honlapjának anyaga szerint. A teljes körű garancia kifejezést igazából a cég sem gondolhatta komolyan akkor, amikor ugyanezen a helyen hosszú bekezdésben sorolja azokat az alkatrészeket, melyekre a garancia nem vonatkozik. Ezek jellemzően kopóalkatrészek, mint gyertyák, kuplung kopóalkatrészei, fékbetétek, féktárcsák, akkumulátorok, izzók, de itt olvasható a fényezés, a karosszéria-elemek, üvegek, kerekek kizárása is. A teljes körűség itt ezen a ponton bukik, s hatósági értelmezés függvényében megtévesztővé is válhat, ám van itt egy ismételt kérdés: mit csinál az átvizsgáláskor a szerviz, s mire jó az átvizsgálás, ha utána a kopóalkatrészekért nem vállal felelősséget?

Az átvizsgálás értelme az én szememben egyértelműen az, hogy a lestrapált kopóalkatrészeket kicserélik - ha pedig kicserélik, azokra 1 év jótállást, 2-3 év szavatosságot jogszabály által előírtan kell biztosítani. Ha ezt nem teszi meg, akkor az átvizsgálás vagy nagyon kicsi területre terjed ki, vagy a fogyasztó szemszögéből nincsen semmi értelme.

Korábbi cikkeinkkel összhangban furcsa kikötés a garancia érvényesítésére az is, hogy kötelező fizetős márkaszervizbe vinni az autót, ez éppen szembemegy a nemrég ismertett Mercedes ajánlattal.

Külön érdekes kérdés még a cseregarancia (30 nap, 1500 km). Ezt a szolgáltatást a cég Selekt használt autó vásárlása esetén nyújtja, ám a feltételek itt is számosak. Gondolom a cég sem számít komolyan arra, hogy bárki is vissza fogja hozni az autót cserére, amellyel elégedetlen. A feltételek ugyanis az alábbiak:

  1. Csak ugyanannál a kereskedőnél lehet kicserélni, ahol az előzőt vettük, egy ugyanolyan árú, vagy drágább autóra;
  2. Az autó ugyanolyan állapotban van, mint átvételkor (???);
  3. Minden átíratási és egyéb költség a fogyasztót terheli;
  4. A csere csak egy gépkocsi esetében érvényes, a kicserélt második gépjármű esetében már nem lehetséges.

Úgy látjuk, hogy ezen pontok összessége alapján nem túl sok vásárló fog ténylegesen cserét igényelni. A cél is ez lehetett, mert a pofás kivitelezés, az összeszedett érthető kommunikáció, a hangzatos jelszavak mind-mind azt mutatják, ami nem ritka Magyarországon: egy jó ötletet az üzleti félelmek és érdekek addig alakítottak, amíg igazából semmi sem lett belőle. Ha pedig ez nem igaz, s igazi, használható tartalom van a rendszer mögött, akkor az erről közzétett anyag félreérthető.

Mivel mindig abból indulunk ki, hogy a csak kicsit is pozitív eseteket kiemeljük a szektor és a kereskedelmi kultúra fejlesztése érdekében, itt is örülünk a bevezetett rendszernek, örülünk annak, hogy jól látják, mik a fogyasztói igények, melyek azok a pontok, ahol sikeresebbé lehet válni. És reménykedünk abban, hogy a valódi vásárlói bizalmat is sikerül megfogni, ehhez azonban úgy látjuk, hogy bizonyos változtatásokra szükség van.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr944295405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása