A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Még mindig drága csapda a mobilnet?

2011.05.11. 09:13 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: internet fogyasztóvédelem számla t mobile mobilnet díjszabás portfolioblogger

Nem hittem volna, de sajnos a kérdésre itthon, Magyarországon még mindig IGEN a válasz. Azt hittem naivan, hogy uniós intézkedések, a fogyasztók vagyoni biztonságáért tett fontos lépések következtében ma már nem csúszhatunk bele abba, hogy teljesen indokolatlan és értékaránytalan díjakat kelljen kifizetnünk, ha mobil eszközön internetezünk.

Kezdődött ugye a mobilnettel (kezdők kedvéért: mobil eszköz segítségével kapcsolódunk az internetre mondjuk notebookkal), ahol kiderült, ha túlléped az adott havi keretet, horribilis díjakat fizetsz (csak úgy mellékesen: nemrégiben egy ismerősöm a cégénél használt régebbi típusú szerződésével az 5Gb korláton pont még egyszer ennyivel túlfutott, s 66 ezer magyar forintot vasaltak be rajta - az első öt Gb havi 6 ezer forint, a második 66 :)), vagy még durvábbat, ha netalántán lenne merszed külföldön használni a mobil eszközt - akár az anyavállalat mondjuk osztrák testvérénél.

Itt javult valamivel a helyzet, hiszen az újabb előfizetések esetében a hálózat a korlát elérése után lassít, nem számláz túl. A rendszer ezzel párhuzamosan sms-t küld akkor, ha a korlátot elérte a használat. Beállítható külföldön, hogy milyen értéket ne haladhassa meg a költés, az alapbeállítás is igen korrekt mértékű, hiszen a három hazai szolgáltató 17 ezer forint fölé alapvetően nem engedi a számlánkat, csak ha külön kérjük.

Amit azonban a mai napon az egyik T pontban megtudtam, az megdöbbentett. Szerettem volna az alap, igen drága csomagom ("start") helyett egy másikat, hogy az elektronikus leveleimet nézve ne kelljen a gatyámat is netezésre fizetnem. A hölgy két ajánlata egy 500Mb és egy 3Gb korláttal rendelkező csomag volt 1990 és ha jól emlékszem 3990 forintért havonta. Rákérdeztem, hogy mi történik, ha a korlátot túllépem, s a legnagyobb természetességgel felelte a drága hölgy, hogy hát az 500Mb-os csomag esetében ilyenkor "jó drágán kiszámlázzák" a túllépést. Rákérdeztem, hogy ilyen esetben tiltásra nincsen-e lehetőség, mire a válasz az volt, hogy ez csak a 3Gb-os csomag esetében lehetséges.(!!!)

Vagyis technikailag ugyan meg lehetne oldani, hogy az ügyfél véletlenül se kapjon hó végén több tízezres, netán százezres nagyságrendű számlát, de a drága piacvezető nemhogy nem hívja fel erre a figyelmet ügyintézője révén, hanem meg sem teremti a lehetőségét annak, hogy ebbe a csapdába ne essen senki bele. Úgy gondolom, hogy egy korrekt, az ügyfeleket megtartani kívánó, elégedett ügyfeleket álmodó szolgáltató meg sem teremti annak a lehetőségét, hogy ilyen szintű mellbevágó meglepetéseket okozzon. Továbbmegyek: ez a csomagrendszer, ez a szolgáltatás sajnos tisztán és egyértelműen arra való, hogy vagy fizetsz havonta a mobilköltéseiden felül 4000 forintot, vagy simán lehet, hogy 70 ezret fogsz - kb. ugyanazért.

A lehetősége az embernek ugyanis arra, hogy megtudja, milyen adatforgalomnál jár, csekély. Az egyik, hogy ezt tudó telefonnal rendelkezik (iPhone pl.), a másik, hogy sms-t küld a szolgáltatónak, amikor kíváncsi. Vagyis - bár technikailag ez is megoldható, sőt, mobilnet előfizetés esetén működik is - nem akkor küld sms-t a szolgáltat, amikor egy határt elér a fogyasztó, hanem vár, hogy remélhetőleg sokan túlfutnak.

Ezt gondoltam, amíg hazaértem, s meg nem néztem a cég honlapját. Ott ugyanis nem is kicsi betűkkel, hanem kiemelten szerepel, hogy a díjcsomag igénybevétele esetén nincsen túlszámlázás, a limit elérésekor a sebesség lecsökken. Kérdés, hogy ezt a rendszert vizslató kolléganő miért nem látja, illetve miért nem tudja? Vajon a belső rendszerek jók? Vajon a kollégák képzése megfelelő?

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr222893180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása