A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

BKV: átszállhatok, vagy nem?

2011.03.23. 09:04 | balafánt | Szólj hozzá!

Címkék: bkv metró fogyasztóvédelem átszállás utazási feltételek kisföldalatti portfolioblogger

Nem célunk a sokak által szinte napi rendszerességgel kritizált közszolgáltatások vizsgálata, figyelemmel követése, hiszen egyrészt nem tartoznak a kereskedelem, a szolgáltatások élvonalába, másrészt nem innen várjuk a "friss szelet", a megújulás élharcosaként eddig sem a közszolgáltatások jeleskedtek. Ezúttal azonban kivételt teszünk, mivel egy korrekt reform érdekes csökevényével találkoztunk.

 

 

Korábban sok kritika érte a BKV-t, amiért egy jegy csak az adott járaton való utazásra jogosít, holott hasonló árú jegyek több európai nagyvárosban adott időtartamig átszállásra is feljogosítanak. Bár nem azonnal, de pár éve megtette a közszolgáltató azt a lépést, amire sokan vártak, ám ennek kivitelezése féloldalasra sikerült. Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak - a szakállas vicc után szabadon.

A metró esetében ugyanis vonaljeggyel is lehetséges az átszállás, ha ez 60 percen belül történik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy körbejárható az egész hálózat - mivel az sajnos nincsen olyan hosszú, hogy ez ne lenne lehetséges. A BKV az alábbi utazási feltételek közzétételével legitimizálta a vonaljeggyel való átszállást:

Vonaljegy
A vonaljegy autóbuszon, trolibuszon, villamoson és a fogaskerekűn a vonal teljes hosszán, valamint a HÉV-en Budapest közigazgatási határáig érvényes átszállás és/vagy útmegszakítás nélkül, nyomtatásos jegykezelővel történő érvényesítés esetén legfeljebb 60 percig. A metróhálózaton belül (ideértve a MFAV-ot is) 60 percig érvényes és átszállásra is jogosít. Az éjszakai (900-zal kezdődő vonalszámozású) járatokon legfeljebb 110 percig jogosít utazásra. A metrón, a MFAV-on és bizonyos HÉV állomásokon az utazás megkezdése előtt, a peronzár vonalon való áthaladás előtt kell kezelni, a többi közlekedési eszközön felszállás után azonnal érvényesíteni kell a jegykezelő készülékkel. Az érvényesített jegyet nem szabad másra átruházni, az utazás végéig, illetve a metró vagy HÉV állomás peronzár vonalának elhagyásáig meg kell őrizni.

Elsőre egyértelműnek tűnik. Másodszorra is. Ám úgy tűnik, hogy csak számomra egyértelmű. Tegnap ugyanis kisföldalattin (MFAV) utaztam a Bajza utcától, majd leszálltam a Deák téren, hogy egyek egy falatot - délidő lévén. Megnéztem a jegyet, bőven belül voltam az egy órán, amikor vissza szerettem volna jutni a metróállomásra, hogy a 2-es vonalon folytassam az utamat.

A szokásos probléma, a két, magasan kvalifikált marcona ellenőr azonban megakadályozott ebben, kifejtették, hogy ez a kitétel csak akkor érvényes, ha nem hagyom el az állomás területét. Voltam annyira naív, hogy megpróbáltam meggyőzni őket, ám hiába mutattam meg az állomáson látható utazási feltételeket, annyit sikerült elérnem, hogy ha akarom, kérdezzem meg a fődiszpécsert. No ez az, amire nem volt időm - kiemelten azért sem, mert nem gondolom, hogy a mások által írt utazási feltételek jogi értelmezése az ő feladata lenne. Elővettem még egy jegyet, s érvényesítettem.

Azóta sokat elmélkedtem. Újra és újra elolvasva az utazási feltételek vonatkozó és környező részét, találtam egy csepp nyomát annak, hogy a vállalati szándék tényleg az lehet, hogy az utas ne hagyja el az állomás peronzár-vonalát. Erre a fenti idézet utolsó mondata utalhat. Ám ez távol van attól, hogy axiómaként tekintsünk arra, hogy az átszállási lehetőség csak akkor érvényes, ha az utas nem hagyja el az állomás területét.

Gondolkodtam a miérten is. Mi a visszaélés abban, ha átszállás előtt veszek egy újságot, s ezt az állomás ideiglenes elhagyásával teszem? Mi a visszaélés abban, ha mellékhelyiségre távozom, vagy megeszem egy gyrost? Hogy átadhatom másnak a jegyem? Ezt állomáson belül is megtehetem, ráadásul az utazási feltételek tiltják, vagyis szabályozva vagyon.

A kérdés tehát kettős. Ha tényleg az a szándéka a BKV-nak, hogy ne lehessen elhagyni az állomást, amennyiben vonaljegyet átszállásra akarunk használni, akkor legyen szíves ezt egyértelműen leírni az utazási feltételek címet viselő veretes dokumentumban, minden olyan helyen, ahol ez a kérdés felmerülhet (vonaljegy, 10 db-os gyűjtőjegy).

Amennyiben pedig nem ez a szándéka, s európai módon megbízik utasaiban, akkor legyen szíves az új, lendületes és tehetséges vezetés figyelmet fordítani az utazási feltételekben szereplő elvek, illetve az embereket fizikailag feltartóztató ellenőrök kommunikációjának harmonizálására.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr522764137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.