A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

Portfolio

Portfolio hírek

Családot szakít szét az árubemutató?

2013.01.16. 09:16 | SMáté | 3 komment

Címkék: nfh fogyasztóvédelem megtévesztés elállás árubemutató portfolioblogger

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemrégiben közzétette az árubemutatókról készített összefoglalóját. Ennek közzététele mellett több forrásban is értesülhettünk a helyi ellenőrzések pontos tapasztalatairól. A legutóbbi, még számunkra is meghökkentő esetet a Komárom-Esztergom megyei vezetőjük ismertette.

Bures Gabriella utalt arra, a beszámolóban is olvasható esetre, amikor az árubemutatóra érkező nyugdíjasokat az előadó értékesítő rokonaik ellen "lázította". Elmondta, hogy nem érdemes és nem is szabad rokonaiktól megkérdezni, hogy az adott terméket megvegye-e, hiszen ők azt biztos ellenezni fogják, mivel ugyanezt a pénzt ők szeretnék megörökölni.

A kirívóan etikátlan magatartás csak egy újabb eset a sok közül. Az alapprobléma, hogy elsősorban utazni vágyó, a modern marketing eszközeivel szemben sokszor védtelen idős embereket hosszú bemutatás után vesznek rá a piaci árnál sokkal drágább termékek megvásárlására. Bár jogszabály szerint 8 munkanapos elállást kellene biztosítani távértékesítés esetére, a tájékoztatás alacsony színvonala, illetve számos egyéb kibúvó (az előadás a cég székhelyén kerül lebonyolításra, így nem jár az elállási jog) miatt ezzel sokszor nem tudnak élni a pénzt már kifizető emberek.

Nagyon örülünk annak, hogy az NFH energiát nem kímélve vesz részt ezeken a többnyire csak meghívóval elérhető előadásokon, hiszen ezek ellenőrzése nem egyszerű feladat. Az ellenőrök azt is tapasztalják, hogy amint gyanút fog az előadó, lemondják a bemutatót. Ezzel az értékesítési formával szemben ugyanakkor évek óta probléma van, még az országgyűlés vonatkozó bizottsága is többször foglalkozott a problémával, megoldást nem találva.

Elképzelhetőnek tartunk jogszabálymódosítást az idősek védelmében (ha a fiatalkorúak veszélyeztetése esetében kiemelt szankciók járnak, ez itt is indokolt lenne), illetve olyan tájékoztatási előírások bevezetését, mely segíteni az idősek tájékoztatását. Ilyen lehetne például, hogy a meghívóban tájékoztatni kell listaszerűen minden olyan termékről és annak áráról, melyet be kívánnak mutatni, el kívánnak adni. Így előzetesen tájékozódhatnának az utazók, hogy az adott termék amúgy milyen árkategóriában van.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr115021122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varázspálca · http://szamvarazs.blogspot.hu/ 2013.01.16. 13:29:27

Hú, ennek nagyon itt volt már az ideje!

tlvajferi 2013.01.16. 20:49:29

minden kormány kiynlja a nyuggerek hátsóját, mer tszámít a szavazat
megéri a 13.at utalni nekik, gyorsan elverik :-)

SMáté · http://www.cpcontact.hu 2013.01.16. 21:07:32

Kedves Feri, azt hiszem ezt a kommentet talán másik topikba szánhattad...
süti beállítások módosítása