A blog

Sok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó oldal, mert nem ritka, hogy megkárosítják, megtévesztik a vásárlót. Kevesebbet olvasunk a pozitív példákról, azokról az üzletekről, szolgáltatókról, melyek tevékenységükkel fejlesztik kereskedelmi, szolgáltatói kultúránkat. Igyekszünk bemutatni mind a jó, mind a rossz példákat, utat mutatni a fogyasztónak a választás, az üzletnek pedig a helyes irány tekintetében.

A Kultúra: Bortársaság

2011.12.02. 15:05 | SMáté | Szólj hozzá!

Címkék: akció gvh fogyasztóvédelem bortársaság webáruház versenyhivatal megtévesztés díjszabás portfolioblogger árfeltüntetés

Bevallom, hogy elfogult vagyok. Elfogult vagyok, s ez legalább 10 évre nyúlik vissza. Története van, de mindegyik kicsi részlet arról szól, hogy a Társaság mindig hosszú távban gondolkodott, s ennek napi szinten tanújelét adta. Most 18 éves, s ezt sem rontotta el, pedig egy olcsó akciós termékkel ezt bárki más megtette volna. Pozitív történet a hamar felvásárolt akciós termékről.

Történt, hogy a ma Bortársaság nevet viselő cég 18 éves lett. Ezt kedvesen, ügyesen ünneplik, hétköznapi fogyasztónak kevés a dolga vele, ők rendkívül ügyesen vonják be az embert az emlékezés ürügyén, ez is tanítani való.

Ennek az emlékére (vagy amúgy is) dobtak piacra kedvező áron egy bort "Nagyon Felnőtt" névvel. Mielőtt meggondoltam volna, hogy vegyek (tudatos fogyasztó megfontoltan dönt :)), már kaptam is az e-mailt, hogy elfogyott (tudatos fogyasztó ezúttal ráfázott). Ám ebben az e-mailben van a lényeg, ami például szolgálhat sok már áruháznak, üzletnek, kereskedőnek.

A szokás ilyenkor, hogy hatékony védekezésként a mindent tudó ügyvédek azt ajánlják, hogy írják ki mindenhova: "az akció a készlet erejéig tart" s persze felelősséget sem vállalnak semmiért. A baj, hogy az ügyvédség egy szakma, a másik a kereskedő. Másik kérdés, hogy ettől a szövegtől függetlenül a GVH halomra büntetett olyan cégeket, melyek az akció meghirdetésekor nem rendelkeztek az akciós termékből kellő, a várható igényeket kielégítő mennyiséggel.

A Bortársaság nem így tett. A következő tartalmú levelet küldte hírlevelében, s tette fel a közösségi média oldalra, honlapjára:

Örömmel és némi szomorúsággal bejelentjük, hogy elfogyott a Nagyon Felnőtt. Hogy a hiányt addig is pótoljuk, kiválasztottunk három, nekünk kedves bort, amelyek november végéig 1800 Ft-ért kaphatók.

Az akció komoly, ezek a borok szintén korrekt árengedménnyel lettek polcra küldve. Vagyis van egy kis esélye, hogy a fogyasztó elégedetlen, amiért nem kapja meg az adott terméket, s nemhogy tájékoztatnak a sajnálatos (más oldalról csodálatos) készlet-eltűnésről, hanem adnak a helyébe 3 másikat, hogy ne érezzük kisemmizve magunkat.

Elejét veszik az elégedetlenségnek, elejét veszik a hatósági bejelentésnek, egy esetleges vizsgálatnak és bírságnak is. Mindemellett példát mutatnak kereskedelmi kultúrából.

S hogy miért vagyok elfogult? Se tulajdonrészem, se rokonságom, se barátom, se más, egyszerűen csupa pozitív tapasztalat 10-12 éve.

     

    • Az általunk a webáruház árfeltüntetésének szabályosságával kapcsolatosan küldött baráti levélre ismeretlenül is pozitívan reagált az egyik ügyvezető;

    • Folyamatosan korrekt akciók, árfeltüntetések;

    • Következetes és kulturált ügyfélkapcsolat-tartás;

    • Hallomások alapján a kereskedelmi kapcsolatokat is a két fél egyenlő partneri viszonyára alapozva építik.

  • Álláshirdetésre beadott pályázat után a sikertelen pályázót korrekt, időben megküldött, kifejezetten szívélyes levéllel tájékoztatják;

Remélem, hogy csak kevés hasonlót ismerünk, de a hazai kereskedelmi és szolgáltatói szektor hemzseg a pozitív példáktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakakorrekt.blog.hu/api/trackback/id/tr683431873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása